Όρια! Το Α και το Ω στην ανατροφή ενός παιδιού. Είναι το πρώτο που παρατηρώ σε μια συνάντηση ή σε μια αξιολόγηση ενός παιδιού όταν έρχεται στο γραφείο μου. Η συμπεριφορά ενός παιδιού ειδικά όταν βρίσκεται σε έναν άγνωστο χώρο » προδίδει» τη σχέση που έχει με τους γονείς. Προσωπικά, τα πράγματα που εξετάζω σε μια αξιολόγηση ενός παιδιού ειδικά όταν έχει φτάσει στην ηλικία των 2,6 ετών και δεν έχει αναπτύξει την ομιλία του είναι τρία.
•Βλεμματική επαφή
•Επικοινωνιακές ευκαιρίες
•Όρια
Ίσως σε κάποιους γονείς ακόμη και τώρα που διαβάζουν το άρθρο, τους φαίνεται περίεργο. Όρια; γιατί όρια;
Καταρχήν, τα όρια είναι το νούμερο ένα που χρειάζεται ένα παιδί από μηνών κιόλας. Όρια σημαίνει ασφάλεια. Σημαίνει πως το παιδί έχει έναν γονιό που ξέρει τι κάνει. Όταν ο γονιός λέει όχι, είναι όχι. Όταν ο γονιός υπόσχεται ότι θα γίνει κάτι, θα γίνει. Εσείς είστε ο καθρέφτης του παιδιού. Πλάθεται μια προσωπικότητα, εσάς μιμείται! Όταν βλέπει το παιδί έναν γονιό με σταθερές απόψεις και χαρακτήρα το παιδί νιώθει ασφάλεια.
Αντίθετα, όταν το παιδί μπορεί να «ελέγξει» τη συμπεριφορά του γονιού, κάθε φορά που κλαίει ή γκρινιάζει περνάει το δικό του, και ας έχει ειπωθεί το «όχι» από το γονιό, το παιδί καταλαβαίνει πως με μια συμπεριφορά, στην προκειμένη το κλάμα, ελέγχω τη μαμά ή τον μπαμπά. Άρα πέρασε το δικό μου. Άρα εγώ αποφασίζω. Άρα ποιος με προστατεύει; Σας φαίνεται σύνθετο, κι όμως το ένα φέρνει το άλλο. Μπείτε στη θέση του παιδιού. Αυτό είναι το μυστικό.
Όρια, δεν σημαίνει πως δεν αγαπάτε το παιδί σας. Όρια σημαίνει πως προσφέρεται ασφάλεια στο παιδί σας!
Μικρές συμβουλές!
- Ξεκινήστε με όρια στον ύπνο.Βάλτε μια ώρα η οποία να τηρείτε.
- Όρια στις αγορές.Πόσες φορές, έχει τύχει να βλέπετε παιδιά ή ακόμα και το δικό σας το παιδί να μένει σε ένα μαγαζί και να κλαίει για κάτι που θέλει ή επειδή δεν πέρασε το δικό του. Μην κάνετε πίσω. Πριν μπείτε σε έναν χώρο με παιχνίδια ή ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, εξήγηστε στο παιδί τον λόγο που πάτε στο κατάστημα.
Για παράδειγμα: »Σήμερα θα πάμε στο παιχνιδάδικο,για να πάρουμε δώρο στην Μαρία που έχει γενέθλια.»
«Θα πάμε να διαλέξεις το παιχνίδι που θέλεις να σου φέρει ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα.»
«Θα πάμε σούπερ μάρκετ, μπορείς να πάρεις μόνο μια σοκολάτα».
Πρέπει να βάζετε το όριο πριν μπείτε στον χώρο που πρέπει να τηρηθεί. Το παιδί ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αν προσπαθήσει να σπάσει το όριο θα είστε αυστηροί και κάθετοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο όριο, με το σούπερ μάρκετ. Προειδοποιείτε το παιδί πριν μπείτε, το παιδί μπορεί να διαλέξει ένα πράγμα για να πάρει. Αν το παιδί βρεθεί, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και αρχίζει να κλαίει για να πάρει και δεύτερο το προειδοποιείτε, αν συνεχίζει επιστρέφετε και αυτό που διάλεξε.
Παντα βάζετε το όριο πριν!
Προειδοποιείτε.
Τηρείτε το όριο! Δεν χρειάζεται καν να μιλήσετε μετά τη προεοδοποιήση.
Όταν το παιδί πραγματοποιεί μια συμπεριφορά μη αποδεκτή και έχετε πει όχι, τηρείστε το όχι! Μην δίνεται σημασία στις γκρίνιες και τις εκρήξεις θυμού που σίγουρα θα έχει το παιδί σας.
Φωτεινή Μπάσιου
Latest posts by Φωτεινή Μπάσιου (see all)
- Easter mood: Νονοί νονές έτοιμοι για ψώνια - 31 Μαρτίου 2018
- Πότε πρέπει ένα παιδί να πεί το «ρ»; - 7 Μαρτίου 2018
- Αυτισμός - 1 Φεβρουαρίου 2018