People

O «‘Ετερος» Σωτήρης Τσαφούλιας : η νέα του ταινία και το σινεμά

Το Madmazel και η Μαρία Κωνσταντά υποδέχονται  τον δημιουργό και σκηνοθέτη της ταινίας  «Έτερος Εγώ» , κύριο Σωτήρη Τσαφούλια.

 • Το σινεμά είναι ένα νέο κομμάτι στη ζωή σου. Πως ξεκίνησε η σχέση σου μαζί του και τι σε ώθησε να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

Δεν θα έλεγα ότι είναι νέο κομμάτι στη ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτό ήθελα να κάνω. Αναγκάστηκα να ακολουθήσω έναν άλλο δρόμο επαγγελματικά στη λογική ότι στην Ελλάδα ζούμε πάρε ένα χαρτί να έχεις κάτι σίγουρο (τότε υπήρχαν πράγματα που μπορούσαμε να θεωρήσουμε σίγουρα σε αντίθεση με σήμερα). Όταν κατάφερα να εξασφαλίσω στην οικογένεια μου αυτά που ήθελα, αποφάσισα να προσφέρω στον εαυτό μου αυτό που του στέρησα για χάρη μιας πιο σίγουρης επιλογής και έτσι γύρισα στο σινεμά.

 • Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται ήδη στις οθόνες η δεύτερη προσωπική σου δουλειά. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταυτόχρονα και να κάνεις ένα τέτοιο βήμα στην Ελλάδα του σήμερα;

Όταν αγαπάς κάτι ειλικρινά και το προσπαθείς έντιμα και με σεβασμό δεν υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσεις για να εξελιχθείς και σαν καλλιτέχνης αλλά το σημαντικότερο σαν άνθρωπος. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι πολλές, έχω όμως την τύχη να είμαι πλαισιωμένος από μια υπέροχη ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων, που όλοι μαζί από κοινού και σαν ομάδα, καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές, με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

 • «Έτερος εγώ», η νέα σου ταινία αποτελεί ένα αστυνομικό θρίλερ, ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σου;

Η ιδέα για το Έτερος Εγώ ήρθε όταν διάβασα το θεώρημα του Πυθαγόρα στο οποίο αναφέρεται η ταινία. Με συνεπήρε το θεώρημα τόσο στη σύλληψη του όσο και στο πόσο εντυπωσιακή  είναι η ανακάλυψή αυτού του θεωρήματος με τα μέσα που είχε στη διάθεση του ο Πυθαγόρας εκείνη την εποχή. Αμέσως ήρθε στο μυαλό μου ένα περιστατικό από το παρελθόν που είχε συμβεί στην Ελλάδα και που είχε να κάνει με αυτό που συμβαίνει στην ταινία (δυστυχώς δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω περισσότερες λεπτομέρειες, θα ήταν spoiler)και έτσι έκανα το συνειρμό και έγραψα το σενάριο.

 • Υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης ή συγγραφέας που λειτούργησε ως πρότυπο και επιρροή για αυτή τη δουλειά σου;

Θαυμάζω και αγαπώ πάρα πολύ τη Κατερίνα Φιλιώτου. Την θεωρώ εξαιρετική σεναριογράφο, εξαιρετική σκηνοθέτη και σπάνιο άνθρωπο. Η τύχη μου να καταφέρνω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω με ακολούθησε και στην περίπτωση της Κατερίνας. Δουλέψαμε το σενάριο μαζί και της χρωστάω το τελικό αποτέλεσμα σε τεράστιο βαθμό.

 • Για δεύτερη συνεχόμενη φορά συνεργάζεσαι με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Βλέπεις στο πρόσωπο του ηθοποιού τους πρωταγωνιστές των ταινιών σου κατά την γραφή της ιστορίας ή πιστεύεις στην πλαστικότητα των ηθοποιών και ότι μπορούν να ανταπεξέρχονται σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου;

Συνήθως τα πρόσωπα των ηθοποιών ξεπετάγονται μπροστά στα μάτια μου την ώρα που γράφω το σενάριο. Όταν προσεγγίζω τους ηθοποιούς θέλω να μιλάμε για τα πάντα εκτός από τους ρόλους τους. Δεν δίνω ποτέ οδηγίες σε ένα ηθοποιό πως να παίξει. Αναγνωρίζω στο πρόσωπο του, τον ρόλο που έχω γράψει και περιμένω από εκείνον να μου δείξει πως μιλά, περπατά ή συμπεριφέρεται ο χαρακτήρας που καλείται να υποδυθεί. Τα όρια τα επιβάλει το σενάριο. Με τον Πυγμαλίωνα είχα τη χαρά να συνεργαστώ και στη πρώτη μου ταινία και η χημεία μας ήταν δεδομένη. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έδωσα το σενάριο και κάναμε ατέλειωτα ξενύχτια για να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να πούμε την ιστορία στο κόσμο αλλά και για το χτίσιμο του χαρακτήρα του Δημήτρη Λαίνη.

 • Φρανσουά Κλουζέ, πως ήταν η συνεργασία σου με τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό;

Από την πρώτη στιγμή που έγραψα το σενάριο, το συγκεκριμένο ρόλο ήθελα να τον παίξει ξένος ηθοποιός για λόγους κυρίως αλληγορικούς. Ένας Έλληνας που βρίσκεται σε αδιέξοδο και στρέφεται σε ένα ξένο για να του πει αυτό που θα έπρεπε να ξέρει σαν Έλληνας. Ο Francois Cluzet είναι από τους πλέον αγαπημένους μου ηθοποιούς και το ότι δέχτηκε να συμμετάσχει στην ταινία αλλά και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το έκανε, ήταν τεράστια τιμή και χαρά για μένα αλλά και ένας τρόπος να μοιραστώ με όλους ότι κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Είναι μια εμπειρία πραγματικά τόσο μοναδική που δεν χωράει σε λέξεις. Η ευγένεια, η ταπεινότητα του, η δεκτικότητα του και ο επαγγελματισμός του είναι κάτι το αδιανόητο. Στην πρώτη μας συνάντηση θυμάμαι μου είχε πει το εξής: «Όταν αποφασίσω να παίξω σε μία ταινία, παύω να είμαι ο Francois Cluzet. Γίνομαι μια ασήμαντη μπογιά στη παλέτα του σκηνοθέτη, ώστε να πάρει όσο χρώμα θέλει και να φτιάξει το πίνακα του». Μια άλλη φράση του που θα θυμάμαι για πάντα ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση γιατί έγινε ηθοποιός. «Γιατί μία ζωή δεν είναι αρκετή».

 • Ένιωσες να μεγαλώνουν οι προσδοκίες σου και ταυτόχρονα οι απαιτήσεις, του κοινού και των κριτών, για την ταινία με τη συμμετοχή του Κλουζέ;

Όχι. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που έχω πρώτα από τον εαυτό μου και μετά από τους συνεργάτες μου αφορούν το έργο στο σύνολο του , όχι τα πρόσωπα μεμονωμένα.

 • Μετρώντας, ήδη, την τρίτη εβδομάδα προβολής της ταινίας σου στις κινηματογραφικές οθόνες, τι έχεις εισπράξει από το κοινό;

Έχω εισπράξει πολύ αγάπη από τον κόσμο για τη ταινία και απίστευτη ηθική στήριξη. Η ανταπόκριση του κοινού στην προσπάθεια μας είναι πραγματικά συγκινητική και άκρως τιμητική.

 • Σίγουρα μέσα στις κριτικές, υπάρχουν και αυτές που είναι πιο σκληρές και αποθαρρυντικές, πως λειτουργούν σε ένα νέο σεναριογράφο/σκηνοθέτη που κάνει τα πρώτα του βήματα;

Γενικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που αποθαρρύνονται εύκολα και ειδικά από τρίτους.  Στη ζωή μου, είμαι ο χειρότερος φίλος που θα μπορούσα να έχω. Κρίνω τον εαυτό με τόσο μεγάλη αυστηρότητα, που δύσκολα θα μου πει κάτι κάποιος άλλος, που δεν έχω δει ή που δεν με έχω πρώτος εγώ «χτυπήσει», για αυτό.

 • Έχοντας κερδίσει το Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας-Μιχάλης Κακογιάννης  και το Βραβείο Νεότητας. Θα σε δούμε με τη νέα σου ταινία υποψήφιο στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ;

Με τη φεστιβαλική πορεία της ταινίας ασχολείται η παραγωγός μου η Φένια Κοσοβίτσα. Εγώ κάνω κινηματογράφο για να ζωγραφίζω κόσμους που περιέχουν όλα όσα λείπουν από το δικό μου και να μοιράζομαι αυτούς τους κόσμους με τους ανθρώπους, με το κοινό. Οπότε το βραβείο κοινού είναι για εμένα η μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση.

 • Πιστεύεις ότι υπάρχει ένα νέο δυναμικό κύμα ελλήνων σκηνοθετών και τι απαντάς σε όσους μιλούν για παθογένεια του ελληνικού σινεμά?

Σαφώς υπάρχει. Ο Ελληνικός κινηματογράφος πρέπει να αρχίσει να επεκτείνεται σε όλα τα είδη ώστε να πάψει να θεωρείται είδος ο ίδιος. Αυτό έχει αρχίσει και γίνετε τα τελευταία χρόνια πράγμα που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

 • Τι να περιμένουμε από τον Σωτήρη Τσαφούλια, ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Μαζί με την παραγωγό μου τη Φένια, δουλεύουμε  τρία καινούργια κινηματογραφικά projects που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω οτιδήποτε. Άλλωστε το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η επαφή του Έτερος Εγώ με το κοινό του.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Σωτήρη Τσαφούλια για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Να ευχηθούμε να συνεχιστεί η ανοδική  πορεία της ταινία του » Έτερος Εγώ » , ως ένα θρίλερ που ήδη έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό  για τις εξαιρετικές ερμηνείες του , την έντονη πλοκή του αλλά και την υπέροχη μουσική του επένδυση.

Γενική επιμέλεια – επιμέλεια κειμένου : Γιώτα Χρυσανθακοπούλου & Νανά Βεργή

 

 

Μαρία Κωνσταντά
follow me

Μαρία Κωνσταντά

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όμως η Κερκυραϊκή καταγωγή κυλάει στις φλέβες μου. Γι' αυτό αγαπώ πολύ τη μουσική και την ιταλική κουλτούρα, και έτσι αγάπησα τη μόδα. Πιστεύω πως τα σπίτια μας αντανακλούν εμάς, γι' αυτό θα ψάξουμε παρέα να βρούμε τις πιο όμορφες ιδέες για να φτιάξουμε χώρους με προσωπικότητα. Γεννήθηκα καλοκαίρι, αλλά λατρεύω το χειμώνα. Αγαπημένος προορισμός η Σκωτία και η Ιρλανδία. Δεν μπορώ να αντισταθώ στα παιδάκια και πάντα αφήνω αυτό που κάνω για ν' ασχοληθώ μαζί τους όταν τα συναντώ.
Μαρία Κωνσταντά
follow me

Latest posts by Μαρία Κωνσταντά (see all)

Comments (0)

Απάντηση